Supermarktconcern Jumbo heeft vorig jaar, ondanks verschillende tegenslagen, voor het eerst de grens van 10 miljard euro omzet doorbroken. Dat komt vooral door een “sterke groei” in verkopen van goedkopere huismerkproducten, maakte het bedrijf bekend.

Het winkelbedrijf zag de consumentenomzet onder de Jumbo-formule met 3,2 procent groeien tot 10,2 miljard euro. Naar eigen zeggen is dit licht hoger dan de totale groei van de branche.

Ton van Veen, die tijdelijk leiding geeft aan het directieteam van Jumbo, zegt tegelijkertijd te zien dat steeds meer mensen door de fors gestegen prijzen van energie en levensmiddelen moeite hebben om rond te komen. “Dat is zorgwekkend, en daarom doen we er alles aan om prijsstijgingen te bedwingen en boodschappen doen voor iedereen toegankelijk te houden”, aldus de commissaris.

Jumbo gaat het komende jaar opnieuw fors investeren om verder te groeien in België. “We gaan daar rond de tien nieuwe winkels openen”, zegt aldus Van Veen.

Het concern opende de afgelopen paar jaar 27 Belgische vestigingen. "We hebben daar een stevige positie, deze winkels dragen steeds meer bij aan onze omzet", aldus Peter van Erp, financieel directeur bij Jumbo

België is inmiddels wel een vechtmarkt. "Door de komst van zowel Albert Heijn als Jumbo is de concurrentie daar op scherp gezet. Ook Belgische consumenten kijken meer naar de prijs", zegt commissaris Van Veen. De omzet in België kwam vorig jaar ruim boven de 200 miljoen euro uit, een verdubbeling vergeleken met het jaar daarvoor.

Witwaszaak tegen oud-topman Frits van Eerd

Van Veen vervangt tijdelijk de teruggetreden topman Frits van Eerd, die in september door de FIOD werd opgepakt omdat hij verdachte is in een witwaszaak. Het OM zei eerder dat de witwaspraktijken plaatsgevonden zouden hebben via onder meer vastgoedtransacties, autohandel en sponsoring in de motorcross.

Volgens Van Veen hebben de gebeurtenissen rond Frits van Eerd "veel impact" op Jumbo. Hij wijst erop dat het onderzoek van het OM zich niet op Jumbo richt. Het bedrijf liet desondanks een onafhankelijk onderzoek doen naar de sponsoractiviteiten. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. "Hieruit zijn binnen Jumbo geen strafbare feiten of onregelmatigheden naar voren gekomen."

Hij benadrukt dat Jumbo "op geen enkele manier" betrokken is bij het onderzoek van het OM. En dat uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat er bij het concern geen strafbare feiten of onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. "Frits als persoon is nog wel steeds verdachte, we moeten afwachten wat er uit het onderzoek komt." Of Van Eerd ooit terugkeert naar Jumbo is nog onbekend. "Nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen", aldus de commissaris.

De totale omzet van Jumbo Groep (inclusief restaurantformule La Place) kwam in 2022 uit op 10,3 miljard euro, een groei van 3,7 procent. La Place leverde een bijdrage van 107 miljoen euro, ruim een verdubbeling ten opzichte van coronajaar 2021. "Sinds het wegvallen van de coronamaatregelen begin maart, hebben gasten weer als vanouds hun weg weten te vinden naar La Place."

Van Veen kan niet zeggen "of en wanneer" de boodschappenprijzen stabiliseren. Dat komt door de onzekere marktomstandigheden. "Het is onoverkomelijk dat de huidige marktsituatie een opwaarts effect heeft op onze bedrijfskosten."

Grondlegger Jumbo overleden

Vorige maand werd bekend dat Karel van Eerd (84), grondlegger van Jumbo, is overleden. Hij bleef als president-commissaris tot het laatste moment betrokken bij de onderneming. Karel van Eerd droeg in 2009 de leiding over aan zijn zoon Frits. Ook dochter Colette zit in het bestuur.

Jumbo kwam vorig jaar niet alleen door de witwaszaak negatief in het nieuws, maar ook door een blunder met een WK-reclame met dansende bouwvakkers. Dit leverde kritiek op omdat bij de bouw van de WK-stadions in Qatar bouwvakkers uit vooral Zuid-Azië zeer slecht behandeld zijn. In november werd de spot direct stopgezet.

LEES OOK: Waarom klanten bij de ene Jumbo zo €1 meer kunnen betalen voor een pak mini-pizza’s dan bij de andere: discounters in de buurt spelen een grote rol